Kaarten
Online kaartjes en webviewers voor data zijn tegenwoordig heel gebruikelijk. Er zijn uitgebreide diensten waarbij data-opslag, analyses visualisatie in éen samenhangend pakket worden aangeboden. Je kunt je data naar een online viewer sturen om dan om te zetten naar een kaartje, of je bouwt zelf met bijvoorbeeld Leaflet of Open Layers mooie kaarten. Verschillende oplossingen voor verschillende toepassingen.
QGIS heeft van zichzelf geen online viewer mogelijkheid, toch kun je met een Plugin eenvoudige kaartjes maken en die zelf online zetten. Of gebruik maken van aanbieders die jouw QGIS project online kunnen weergeven. Ik heb hier een paar voorbeelden staan van eenvoudige kaartjes die ik heb gemaakt met de plugin qgis2web en zelf host.

Wil je ook een eenvoudige online kaart om data toegankelijk te maken? Neem even contact op.

Sinds een paar jaar wordt in november de #30DayMapChallenge georganiseerd. Elke dag heeft een ander thema. Een leuke gelegenheid om eens iets uit te testen en je creativiteit te prikkelen.
2023 Dag 7 was mijn allereerste bijdrage. Het thema is Navigation en ik heb gekozen voor het weergeven van de hoofdvaarroutes in Nederland. Klik op de afbeelding voor de online versie, of ga naar de LinkedIn-post.

Na de eerste MapChallenge kaart kon ik natuurlijk niet stoppen. Elke dag een kaart gaat niet lukken, maar sommige thema's triggeren iets. Zoals dag 9 Hexagonen. Dat associeer ik met raster-data en ik ben niet zo goed met raster data. Dus ben ik vectordata gaan stylen in de vorm van hexagonen. Gewoon, omdat het kan.
Klik op de afbeelding voor de online versie of ga naar de LinkedIn-post.

Het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur kwam met de vraag voor een online kaart waarop te zien is welke concessie in welke gemeente van toepassing is voor het plaatsen van laadinfrastructuur. Echt een vraag die zich leent voor een heel eenvoudige kaart met een pop-up functie waar meer info te vinden is over de concessie.
De kaart is te vinden op de site van het NKL: Aanbestedingsoverzicht voor plaatsing laadinfrastructuur.

RondomIsoleren is een bedrijf in Utrecht dat onder andere vloerisolaties uitvoert met duurzame materialen. Zij willen graag laten zien waar ze dat werk uitvoeren, zonder natuurlijk privacy-gevoelige data online te zetten. Ook hier kan een heel eenvoudig kaartje een mooie oplossing bieden. In deze kaart heb ik hun data geaggregeerd naar CBS-buurtniveau. Voor de herkenbaarheid heb ik een achtergrondkaart van OpenStreetMap gebruikt. De kaart staat onderaan de homepagina van RondomIsoleren.